Evolutie vandaag

Deze week tijdens de Lexima SEN conferentie weer wat bijgeleerd over hoe het evolutieproces er tegenwoordig bij staat. Hieronder even een paar momenten die me opvielen door hun samenhang.

#lezing1# De mogelijkheden van de hersenen van het hoogste zoogdier (de mens) zijn tegenwoordig enorm groot om positief om te kunnen gaan met allerlei bekende ‘stoornissen’. Laten we stoppen met het plakken van ‘stickers’ en er gewoon allemaal het beste van maken.

#lezing2# Diepgaand onderzoek toont aan hoe steeds grotere aantallen kinderen in de ‘struggle for life’ terecht komen. Veel ouders zijn er namelijk verantwoordelijk voor dat hun kinderen al in de jonge jaren trauma’s oplopen, die de basis vormen voor verdere problemen waar ze in hun leven mee te maken krijgen. De oproep aan ouders om ook aandacht te geven aan hun kinderen wordt daarom krachtiger. Zelfs de regering vindt het belangrijk.

Wat betreft de ‘survival of the fittest’ hangen we tegenwoordig een meer sociale variant aan.

#lezing3# Kinderen met hoogbegaafdheid hebben hun (veelal) lagere soortgenoten (leerkrachten) hard nodig om de vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben om hun potentieel optimaal te kunnen benutten.

#informatiemarkt# We laten de zwakkeren niet meer aan hun lot over, maar doen er alles aan om ze erbij te houden. De kinderen zijn immers de toekomst.

Tja, blijkbaar kunnen we onszelf dit – als product aan de evolutietop – veroorloven. Of … kun je aan die ‘struggle’ ook gewoon goed geld verdienen?

Als dan toch persé in de evolutietheorie wilt blijven geloven, denk dan maar niet te diep na.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *