Sterren herkennen

Leuk dat je even de moeite neemt om op deze pagina te kijken. De sterrenlesjes die je hier vindt, heb ik tijdens de lockdown in 2020 gemaakt voor de leerlingen waaraan ik les gaf. Maar ze zijn ieder jaar te gebruiken, speciaal in maart en april. Je kunt jezelf hiermee trainen in het herkennen van een paar bekende sterrenbeelden aan de hemel en ook meer te weten komen over de namen en betekenissen van sterren en sterrenbeelden. Het ‘hemelse scherm’ brengt ons ook bijzonder nieuws over de Schepper ervan! Vier keer de moeite nemen om een kwartier buiten te kijken en je weet wat ik bedoel. Nu maar hopen op een paar heldere avonden. Succes!

Vaste en variabele informatie

Door de draaiing van de aarde om de zon ziet de sterrenhemel er niet hele hele jaar door elke avond hetzelfde uit. Als je elke avond op dezelfde tijd kijkt, merk je dat het beeld langzaam opschuift. Na een jaar zie je op dezelfde datum en tijd weer precies hetzelfde beeld. De sterrenlesjes hieronder passen bij het beeld van half maart t/m half april. Dat zijn ook weken dat het nog redelijk vroeg donker is. Bij het maken van de geluidsfragmenten (maart 2020) heb ik de plek van de planeet Venus aan de avondhemel als oriëntatiepunt genomen. Oriëntatiepunten, zoals bijvoorbeeld de plaats van planeten of de maan ten opzichte van de sterren(beelden) kunnen echter wel variëren. Houd daar rekening mee.

De buitenlucht in

Je kunt de geluidsbestanden downloaden en opslaan op een mobiel, zodat je ze buiten ook eventueel zonder 4G / Wifi kunt luisteren. Klik om te downloaden met je rechtermuisknop op de geluidsbalk en kies voor ‘Audio opslaan’. Ook de beschrijving is na het openen te downloaden.

Sterrenlesjes voor maart en april

Lees voordat je naar buiten gaat even de beschrijving bij het geluidsfragment door. Zo ben je goed voorbereid. De sterrenbeelden, sterren en begrippen die aan de orde komen zijn: Orion (Betelgeuze, Bellatrix, Rigel), Grote Hond (Sirius), Kleine Hond (Procyon), Tweelingen (Castor en Pollux), Voerman (Capella), Stier (Aldebaran), Plejaden, Leeuw (Denebola, Zosma, Regulus), Grote Beer (Alkaid, Dubhe), Hydra (Alphard), Cassiopeia, Poolster, Arcturus, Winterdriehoek, Winterzeshoek.

Beschrijving / Kijk eens naar boven (1)

Beschrijving / Kijk eens naar boven (2)

Beschrijving / Kijk eens naar boven (3)

Beschrijving / Kijk eens naar boven (4)

Gratis hulpmiddelen die je op het internet kunt vinden.

KNUTSELEN / Maak je eigen sterrenkaart

GRATIS DOWNLOADEN VOOR OP JE PC / Stellarium