JUNIOR gezinsprojecten

Je wilt graag met je kinderen in gesprek over de Bijbel en de keuzes die je in het gezin maakt bouwen op Bijbelse principes. Maar hoe pak je dat aan? En hoe kunnen we het zo regelen dat je niet steeds ‘het wiel hoeft uit te vinden’? De JUNIOR gezinsprojecten helpen je op weg. #gouda-en-omstreken#

Themadozen

Bij JUNIOR gezinsprojecten werken we met themadozen; een uitwisseling van geteste ideeën tussen gezinnen, verpakt in een compacte doos (formaat schoenendoos). We zetten in op kinderen tussen 4 en 12 jaar en proberen bij iedere doos het materiaal zo breed mogelijk inzetbaar te maken.

In de themadoos vind je ideeën en wat materialen om in het gezin het gesprek over een thema op gang te brengen. Dat kunnen thema’s zijn op het gebied van geloofstoerusting met een link naar het dagelijks leven, maar ook praktische thema’s met een link naar de Bijbel. Zowel gesprek als doe-activiteiten komen aan bod. De praktische uitwerking is gericht op persoonlijk geloof, gezin, gemeente en maatschappij. Het aangeboden materiaal is geen kant-en-klare handleiding met systematisch onderwijs, maar materiaal wat vooral bedoeld is om aan de slag te kunnen en verder ruimte te laten voor je eigen creativiteit.

Uitbreiding van  themadozen

Je kunt een themadoos kostenloos vier weken lang gebruiken, met als enige verplichting om 1x per half jaar ook zelf een box met een zelf bedacht en getest thema aan de verzameling toe te voegen.

Zo bouwen we aan een verzameling themadozen die we als onderlinge handreiking en bemoediging aan elkaar kunnen doorgeven.

Van tijd tot tijd worden er brainstormavonden gehouden, waarin we elkaar bemoedigen en ook aan de slag gaan met het ontwerpen van nieuwe themadozen. Met ouders vanuit zes gezinnen hebben we de aftrap gedaan. De eerste twee brainstormavonden zijn inmiddels gehouden. De komende tijd wordt er binnen de gezinnen gewerkt aan een aantal themadozen. Voor zover bekend betreft dat de thema’s: schepping-evolutie-dino’s, magie, seksualiteit, de oude tempel.

Werkwijze in het gezin

Elke maand is de themadoos bij een ander gezin in Gouda en omstreken. Vraag de themadoos aan als je weet dat je een aantal weken lang de tijd hebt om met een gezinsproject aan de slag te gaan. Het contact over de themadozen regelen we per groepsapp. Interesse? Neem contact met ons op via hemels-brood@solconmail.nl. Transport regelen we onderling. Je ervaring met het behandelde thema geeft je kort door in een bijgevoegd schriftje.

De eerste paar dagen kun je verkennen wat er in de themadoos zit en beslissen waarmee je gaat starten. Daarna ga je aan de slag. Al werkende weg zul je merken dat je nieuwe ideeën krijgt.

Maak thuis (bij voorkeur in de woonkamer of in de buurt van de eettafel) een plek vrij om dingen op te kunnen hangen (prikbord, whiteboard o.i.d.). Neem tijdens het project ook foto’s, om zo de herinneringen aan deze waardevolle gezinsmomenten vast te leggen.

BESCHIKBAAR ‘Hekjes van liefde’ (leeftijd 6-10 jaar)

Het gezinsproject ‘Hekjes van liefde’ gaat over regels in het gezin. Met de materialen in de themadoos ontdekken we waarom er regels zijn en waarom ze ook zo belangrijk zijn, niet alleen voor mensen maar ook voor de Heere God. We gaan weer op een frisse manier verder met regels in ons huis. De beschrijving bij deze themadoos is als link bijgevoegd.

BESCHIKBAAR ‘Vlinders’ (leeftijd vanaf 3 jaar)

Het gezinsproject ‘Vlinders’ helpt je om lekker te genieten van de natuur. Met zoekkaarten en vergrootglazen gaan we op zoek naar vlinders en komen we veel te weten over deze prachtige insecten en hoe we ze een plekje kunnen geven in onze omgeving. Vlinders leren ons ook een belangrijk lesje over het leven met de Heere God.

IN VOORBEREIDING ‘De oude tempel’ (leeftijd vanaf 8 tot 14 jaar)

In deze themadoos vind je een maquette van de tempel van Salomo, uitgevoerd in LEGO, met daarbij de belangrijkste voorwerpen die bij deze tempel hoorden. Bij dit gezinsproject ontdekken we niet alleen wat alles tóen betekende, maar gaan we ook op zoek naar de woonplaats van God vandaag… en in de toekomst.

 

IN VOORBEREIDING ‘Een huis voor God’ (kinderen en tieners) 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *